Andre prosjekt

Bærum soroptimistklubbs prosjekt

Salg av fadderabonnementer av den moldoviske avisen "Ziarul de Garda"

Bærum soroptimistklubb støtter avisen "Ziarul de Garda". Avisen er uavhengig av Republikken Moldova, Europas fattigste land. Avisen driver hovedsakelig med undersøkende journalistikk.

Redaktør Alina Radu ved skrivebordet sitt i Chisinau (Moldova). Foto: Janine Schaller-Bøyum

Ved starten var det bare kvinner som arbeidet i avisen, i dag er det både kvinner og menn. Motivasjonen for å grunnlegge en statlig uavhengig avis var å styrke menneskerettighetene i Moldova og kjempe mot korrupsjon i landet. "Ziarul de Garda" blir publisert daglig på nettet og en gang hver uke i et opplag på omlag 5000 til 6000 kopier med 24 sider. De fleste artiklene belyser trafficking av barn og kvinner, vold i hjemmet, rettigheter for barn, menneskerettigheter, korrupsjon, fattigdom, hvitvasking av penger osv. I tillegg sender forlaget et TV-program hver uke om de samme temaene. Det belyses også problemer kvinner i Moldova har ved å jobbe i politikken og staten. "Ziarul de Garda" fikk mange priser. TV-prosjektet fikk beste prisen for å styrke menneskerettigheter av FN-kontoret i Moldova i 2011. www.zdg.md (delvis på engelsk).

Du kan lese mer om avisen og prosjektet her (desember 2017, Larvik soroptimistklubbens eget medlemsblad).
Redaktøren Alina Radu besøkte Norge våren 2012 - en artikkel om en diskusjon på Oslo litterturhus kan du lese her.

Abonnementet som blir støttet av Bærum soroptimistklubb kan spres gratis blant annet til lærerskoler, grunnskoler og bibliotek i Moldova. Et abonnement koster 50 NOK forca.  et halvt år, 100 NOK for ca. et helt år (varigheten er avhengig av krone-kursen). Kjøpere kan få et fadderbrev.

 

Kontakt for prosjektet er Janine Schaller-Bøyum. Send epost til baerum@soroptimisknorway.no om du vil ha mer informasjon.

 

I tillegg støtter vi SI Norges prosjekter 

- Lilla sløyfe prosjekt - arbeidet med å bekjempe menneskehandel (Bærum soroptimistklubb selger lilla sløyfer blant annet  under Sandvikadagene)

 

- Norske soroptimisters Utdanningsfond for kvinner i sør - Formålet med utdanningsfondet er å yte økonomisk støtte til utdanning for kvinner i utviklingsland. I 2015 gikk 1,65 millioner kroner av arven til vårt avdøde medlem Åse Tønnesson til Utdanningsfondet - les i Budstikka fra 23. juni 2015.

- Moldova prosjekt - forebygge menneskehandel i Moldova

(Mer om disse prosjektene finner du her )

 

Soroptimist International -Europe

We stand up for women  (2017-2019)

 

Soroptimist International

Education and leadership (2011-2021)

 

SI President’s Appeal - 10. desember appellen

Hvert år på  FNs Internasjonale dag for menneskerettigheter og samtidig Den internasjonale Soroptimistdagen, 10. desember, oppfordrer SI-presidenten alle soroptimister i alle land til å bidra økonomisk til et prosjekt valgt av henne.

For perioden 2017 - 2019 er president Mariet Verhoef-Cohens appell prosjektet Women, Water & Leadership (Kvinner, vann og ledelse)

Oversikt over prosjekter som ble støttet tidligere, se her.